Mi Kodályunk 2.
Dokumentumfilm

2022

Szereplők Fekete Gábor, Radnóti Róza
Rendező Petrovics Eszter
Premier 2022. november 13.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 21 perc

Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus (magyarul: Magyar zsoltár) című művét Budapest Székesfőváros Tanácsa felkérésére komponálta Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára. A mű szövegét Kecskeméti Vég Mihály Könyörgés hamis atyafiak ellen. Vigasztalódás Istenben. című zsoltárfordítása képezi, mely a zsoltárok könyvében szereplő 55. zsoltár (a héber számozásban az 54.) szabad fordítása. A mű egyszerre reflektál a Dávid korabeli eseményekre, a Kecskeméti Vég Mihály idejében zajló háborúkra, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.

Petrovics Eszter, a filmtrilógia rendezője az első rész után elkészítette a 2. részt, mely az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus-ig tartó időszakot dolgozza föl, középpontba állítva a remekművet. A film bemutatja a korszak műveit, Kodály irodalmi érzékenysége (magyar költészet felé fordulása, Móricz-cal való kapcsolata), publicisztikai munkáit, természet-szeretetét és a roppant kényes történelmi helyzetet, közéletet Magyarországon, meghurcoltatását, Zeneakadémia – Dohnányi-Bartók-Kodály szilárd hármas, Hubay-konfliktusát.
A film végén teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása a mű ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban .

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.